Tradycyjne indyjskie przepisy na jesień
W tradycyjnych indyjskich przepisach nie brakuje smaku. Dal jest podstawą wielu indyjskich gospodarstw domowych i często podaje się go z ryżem lub roti. To pyszne danie składa się z soczewicy gotowanej w przyprawach i ziołach. Innym klasycznym daniem jest biryani, czyli pikantne danie z ryżu, które można przygotować z kurczakiem lub warzywami.
Jeśli chodzi o coś słodkiego, nic nie przebije gulab jamun – smażonych w głębokim tłuszczu kulek ciasta nasączonych syropem i posypanych orzechami. Możesz także spróbować kheer, kremowego budyniu ryżowego delikatnie aromatyzowanego kardamonem i orzechami. Na koniec, na idealne zakończenie posiłku, spróbuj rasmalai – miękkich klusek serowych nasączonych zagęszczonym mlekiem i pachnącym syropem z wody różanej.
Nowoczesne indyjskie przepisy na jesień
Jeśli chodzi o nowoczesne indyjskie przepisy na jesień, nie ma ograniczeń! Możesz na przykład spróbować zrobić kremową kormę warzywną. To łagodne i aromatyczne curry jest idealne na chłodne jesienne dni. Można też zrobić pikantny palak paneer. To danie na bazie szpinaku można podawać z ryżem basmati lub naan jako obfity posiłek.
Jeśli szukasz czegoś słodkiego, dlaczego nie zrobić chałwy marchewkowej? Ten klasyczny indyjski deser składa się z startej marchewki, cukru i ghee i stanowi świetną przekąskę po obiedzie. Najlepsze w tych nowoczesnych przepisach jest to, że możesz je dostosować do własnych upodobań, dodając dodatkowe przyprawy lub dodatki według własnego wyboru!