Jakie są najpopularniejsze holenderskie potrawy jesienne?
Jednym z najpopularniejszych holenderskich dań jesiennych jest stempel, czyli gęsty puree z ziemniaków i warzyw, które można polać kiełbasą, boczkiem lub wędzonym węgorzem. Inne tradycyjne dania to hutspot (mieszanka ziemniaków i marchwi), rookworst (wędzona kiełbasa), erwtensoep (zupa grochowa) i snert (zupa grochowa). Jeśli chodzi o desery, to poffertjes to małe naleśniki z mąki gryczanej podawane z masłem i cukrem pudrem.
Appeltaart to kolejny faworyt; ta holenderska szarlotka podawana jest zazwyczaj z gałką lodów waniliowych. Jeśli więc tej jesieni chcesz doświadczyć czegoś nieco innego, dlaczego nie spróbować tych holenderskich potraw?
Tradycyjne dania kuchni holenderskiej na jesień
Holendrzy słyną z tradycyjnych potraw, a jesienią dostępnych jest mnóstwo pysznych opcji. Stamppot to jedno z najpopularniejszych dań holenderskich, składające się z ziemniaków puree z warzywami takimi jak jarmuż, kapusta kiszona czy cykoria. To obfite danie można podawać z wędzoną kiełbasą lub boczkiem, często w towarzystwie sosu lub musztardy. Bitterballen, smażona w głębokim tłuszczu przekąska wypełniona ragout wołowym, to kolejny holenderski klasyk. Podawany jako przystawka lub dodatek do drugiego dania, ten pikantny przysmak z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe.
Na słodkie zakończenie posiłku spróbuj poffertjes – małych ciastek przypominających naleśniki, które zwykle podaje się z masłem i cukrem pudrem. Jesienią Holendrzy lubią także ciepłe owoce, takie jak jabłka i gruszki; często podaje się je jako desery lub wykorzystuje w tradycyjnych przepisach, takich jak szarlotka i kompot.